Sund takeaway – en guide til lækre og nærende retter

Når du bestiller takeaway, er det vigtigt at vælge retter, der er både lækre og nærende. Gå efter retter med et højt indhold af proteiner, fuldkorn og grøntsager. Vælg gerne kylling, fisk eller bønner som proteinkilder, og kombiner det med ris, pasta eller brød af fuldkorn. Fyld tallerkenen op med masser af friske, dampede grøntsager. Undgå retter med for meget fedt, sukker og salt. Vælg i stedet dressinger og saucer, der er baseret på yoghurt, citron eller urter. På den måde får du en sund og udsøgt takeaway-oplevelse.

Undgå de typiske faldgruber

Når du vælger sund takeaway, er det vigtigt at undgå de typiske faldgruber. Lad være med at falde for store portioner, som kan føre til overspising. Vælg i stedet retter med en balance mellem protein, kulhydrater og grøntsager. Derudover bør du være opmærksom på skjulte kalorier i form af fedtrige saucer og dressinger. For at få de bedste sunde takeaway anbefalinger, er det en god idé at gøre brug af guides og anbefalinger fra eksperter.

Næringsstoffer, der giver energi og mæthed

Når du vælger sund takeaway, er det vigtigt at se efter retter, der indeholder næringsstoffer, der giver energi og mæthed. Protein, fuldkorn, fiber og sunde fedtstoffer som omega-3 er eksempler på næringsstoffer, der holder dig mæt og giver dig langvarig energi. Du kan finde et stort udvalg af lækre og nærende måltidskasser på Se udvalget af lækre måltidskasser.

Portionsstørrelser, der holder dig i balance

Det er vigtigt at holde styr på portionsstørrelserne, når man spiser takeaway. For store portioner kan hurtigt føre til overspising og ubalance i kosten. Vælg retter, der består af en passende mængde protein, kulhydrater og grøntsager. En god tommelfingerregel er, at tallerkenen skal indeholde ca. halvdelen grøntsager, en fjerdedel protein og en fjerdedel kulhydrater. På den måde får du en nærende og afbalanceret ret, der holder dig mæt og energisk uden at overbelaste kroppen.

Sunde snacks, når sulten melder sig

Når sulten melder sig, er det fristende at gribe til usunde snacks som chips eller slik. Men der findes heldigvis mange lækre og nærende alternativer, der kan stille appetitten og samtidig give din krop en sund portion næring. Prøv for eksempel at snacke på friske grøntsager som gulerødder, agurk eller peberfrugt, som du kan dyppe i en cremet hummus eller en lækker tzatziki. Nødder og frø er også en fantastisk sund snack, der indeholder sunde fedtstoffer, proteiner og fibre. Og hvis du har lyst til noget sødt, kan du vælge frisk frugt, tørrede bær eller en håndfuld mandler.

Drikke, der supplerer måltidet

Drikke kan være med til at supplere et sundt takeaway-måltid. Vælg gerne vandbaserede drikke som vand, te eller kaffe. Disse drikke er ikke kun sunde, men kan også hjælpe med at holde dig hydreret under måltidet. Undgå sodavand og andre sukkerholdige drikke, da de kan bidrage til et højt kalorieindtag. Hvis du har lyst til noget mere sprudlende, kan du prøve en kildevand eller en saft uden tilsat sukker. Disse drikke vil give dig en forfriskende og sund ledsager til din takeaway.

Tilberedning, der bevarer næringsstoffer

Når man tilbereder sund takeaway, er det vigtigt at bevare så mange næringsstoffer som muligt. Det kan du gøre ved at undgå at koge maden i for lang tid, da det kan udvaske vigtige vitaminer og mineraler. I stedet kan du dampkoge eller ovnstege dine retter. Dampning er en skånsom tilberedningsmetode, der holder på næringsstofferne. Ovnstegning er også en god mulighed, da maden ikke kommer i direkte kontakt med vand. Derudover er det en god idé at bruge friske, sæsonbetonede råvarer, da de indeholder flere næringsstoffer end frosne eller konserverede varer.

Kombiner retter for en afbalanceret menu

En afbalanceret menu består af en kombination af forskellige retter, der tilsammen giver en god balance mellem næringsstoffer. Vælg eksempelvis en hovedret med magert kød eller fisk, kombineret med en portion fuldkornsprodukter som ris eller pasta og et par portioner grøntsager. Denne kombination sikrer, at du får tilført kulhydrater, protein, fibre og vitaminer og mineraler. Supplér eventuelt med en sund snack som salat, frugt eller nødder for at gøre måltidet endnu mere komplet.

Tip til at holde styr på dine sunde valg

Når du bestiller takeaway, er det vigtigt at holde styr på dine sunde valg. Her er nogle gode tips: Vælg retter med magre proteinkilder som kylling, fisk eller bønner. Undgå federe kød som oksekød eller pølser. Sørg for at få tilstrækkeligt med grøntsager i måltidet – de giver dig vitaminer, mineraler og kostfibre. Vælg gerne fuldkornsprodukter som ris eller pasta i stedet for hvidmel. Drik vand eller usødet te til maden i stedet for sodavand eller juice. Lad være med at bestille ekstra tilbehør som pommes frites eller dressinger, da de ofte indeholder meget fedt og sukker.

Lad dig inspirere af de bedste takeaway-anbefalinger

Når du ønsker at nyde en sund takeaway-oplevelse, er der rig mulighed for at lade dig inspirere af de bedste anbefalinger. Vælg retter med et højt indhold af fuldkornsprodukter, magre proteinkilder som kylling eller fisk, samt et rigt udvalg af grøntsager. Undgå retter med for meget fedt, salt og sukker. Fokuser i stedet på balancerede måltider, der giver dig den næring, du har brug for. Med den rette inspiration kan du nyde en lækker og nærende takeaway-oplevelse, der passer til din sunde livsstil.

×

  Få et godt tilbud på møbelrens 100% uforpligtende Læs mere